Het Amerikaanse Yum! Brands is het moederbedrijf van de fastfoodketens Pizza Hut (16.800 filialen; pizza), KFC (21.800 filialen; kipgerechten) en Taco Bell (bijna 7.000 filialen; Mexicaanse gerechten). Wereldwijd komen er iedere dag zo’n zeven vestigingen van de verschillende concepten van Yum! Brands bij. Die groei levert direct inkomsten op, want Yum! Brands ontvangt doorgaans direct een percentage van de omzet.
De China-divisie van Yum! Brands (ticker YUM) is een paar jaar geleden onder druk van activistische investeerders afgesplitst en heeft inmiddels een eigen beursnotering (Yum China, Holdings, ticker YUMC). Het moederbedrijf profiteert nog wel van de ontwikkelingen in China want het ontvangt een royalty van 3 procent van de omzet van Yum China Holdings.
Yum! Brands heeft maar een klein percentage van de filialen zelf in handen, en aan het einde van dit jaar wil het bedrijf nog maar hooguit 2 procent van de filialen zelf bezitten. De eigen filialen zijn er vooral om mee te experimenteren (Own to Learn). Het leeuwendeel van de inkomsten van dit bedrijf bestaat kortom uit goed voorspelbare en bovendien vrij stabiele royaltyinkomsten.
STRATEGISCHE SAMENWERKING
De marktpositie van Yum! Brands is behoorlijk goed te noemen. Dat is voor een bedrijf in deze sector op zich al bijzonder omdat er nauwelijks sprake is van zogeheten switching costs: voor de consument zijn er geen nadelen eens een ander restaurant uit te proberen. Bovendien is concurrentie in deze sector alom aanwezig en is er van toetredingsbarrières tot de markt bovendien nauwelijks sprake.
De sterke marktpositie van Yum! Brands hangt samen met de grote bekendheid van de drie verschillende fastfood-concepten, het succesvolle franchisenetwerk en schaalvoordelen. De omvang maakt Yum! Brands voor toeleveranciers een aantrekkelijke partij, waardoor gunstige leveringsvoorwaarden bedongen kunnen worden. Begin dit jaar maakte Yum! Brands een strategische samenwerking bekend met GrubHub, de Amerikaanse variant van de in Nederlands populaire bestelsite uisbezorgd.nl. Als onderdeel van de samenwerking betaalde Yum! Brands 200 miljoen dollar voor een aandelenbelang van 3 procent in GrubHub en bovendien krijgt Yum! Brands volledige toegang tot de klantdata. Yum! Brands hoeft vanwege deze samenwerking niet zelf een bezorginfrastructuur vanaf de grond op te bouwen, maar houdt wel de beschikking over de klantdata, wat door bestuursvoorzitter Greg Creed als een cruciaal onderdeel van deze samenwerking is bestempeld. GrubHub wil de 200 miljoen dollar gebruiken om in versneld tempo het eigen bezorgnetwerk uit te bouwen.
ROYALTYINKOMSTEN
Een voor de hand liggende kans voor Yum! Brands vormt het verder opvoeren van het aantal filialen. Bovendien valt de omzet per filiaal heel wel mogelijk verder op te voeren door menu-innovaties, technologische innovatie (zoals een bestelkiosk in filialen), ruimere openingstijden en het inspelen op veranderende consumentenvoorkeuren. Denkt u wat dit laatste betreft onder meer aan de toenemende interesse onder consumenten in gezondere voeding. Het management van Yum! Brands wil het percentage franchisefilialen eind dit jaar hebben opgevoerd tot ten minste 98 procent. Deze doelstelling moet worden bereikt door enerzijds meer op franchises te mikken wanneer het gaat om nieuwe te openen filialen en anderzijds bestaande eigen filialen te ‘refranchisen’. Goed bezien wordt Yum! Brands hierdoor een bedrijf dat inkomsten hoofdzakelijk via royalty’s geneert – het bedrijf ontvangt een percentage van de omzet van de franchisenemers - wat de stabiliteit ten goede komt en op de beurs vaak wordt beloond met een wat hogere waardering.
HOGE WINSTGEVENDHEID
Over het management van Yum! Brands ben ik beslist te spreken. Sinds 2015 is Greg Creed (1958) de bestuursvoorzitter. Hij was in de jaren daarvoor verantwoordelijk voor de succesvolle turnaround van de Taco Bell-divisie van het bedrijf in de Verenigde Staten.
Creed is jarenlang werkzaam geweest voor Unilever. In 1994 maakte hij de overstap naar PepsiCo, het bedrijf waarvan Yum! Brands in 1997 werd afgesplitst. Vrijwel alle filialen zijn zoals gesteld franchise filialen en dat maakt dat Yum! Brands zelf maar zeer beperkt kapitaal nodig heeft. Hierdoor ligt de winstgevendheid al vele jaren op een bijzonder hoog niveau. Afgelopen jaar bedroeg het rendement op het geïnvesteerde kapitaal zo’n 50 procent.
Met een earnings yield van amper 5 procent lijkt Yum! Brands niet bepaald goedkoop. Maar hier is wel degelijk sprake van een heel solide bedrijf met stabiele royalty inkomsten met aantrekkelijke groeivooruitzichten. Dit maakt dat ik Yum! Brands toch als een aantrekkelijk aandeel beoordeel.
OVER DE AUTEUR
Hendrik Oude Nijhuis is een expert op het gebied van waarde-beleggen en auteur van de bestseller: 'Leer beleggen als Warren Buffett – zijn beleggingsstrategie in theorie & praktijk' (www.beterinbeleggen.nl) De auteur bezit aandelen Yum! Brands.
VEB-lidmaatschap |
---|
Nog geen VEB-account? |
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken. |
|
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap |